vrijdag, oktober 05, 2007

Maastricht

Ieder jaar gaan we met de vereniging op stap. Eerst iets leerzaams doen, daarna iets leuks. We zijn tenslotte allemaal aannemers, en moeten een uitstapje wel kunnen verantwoorden. Gelukkig vindt ik het leerzame gedeelte ook altijd leuk, dat krijg je als je een groot fan van Klokhuis en Willem Wever bent.

Dit jaar heeft een van de aannemers geregelt dat we op bezoek mochten bij Mosa, de tegeltjes fabrikant in Maastricht. Het programma is altijd ongeveer het zelfde, eerst ontvangst met koffie en taart, daarna een praatje en showroom gevolgt door lunch. Tot slot een rondgang door de fabriek, kijken hoe het nu echt gebeurt en voor Patrick verzamelen van monsters voor in de kantine. De rest is hier al zo bekent mee dat sommige ook monsters rapen die bruikbaar zijn voor Patrick zijn verzameling.


Tegeltjes maken is ongeveer het zelfde als servies maken, iets wat Mosa vroeger ook gedaan heeft. Mosa heeft dus grote voorraden klei liggen die eerst door een trommel gaan om fijn gemaakt te worden, waarna het in een soort centrifuge gaat om bijna droog te worden. Als klei te nat is gaat het namelijk stuk tijdens het bakken. Die centrifuge spuugt de bijna droge klei op een lopende band.


Na de centrifuge wordt de klei in tegeltjes vorm geperst en opgestapelt op een kar. De hele kar wordt in de oven gereden en verwarmt tot meer als 1000 C om gebakken te worden. De tegeltjes zijn nu biscuit, net als het koekje.


Na de oven worden ze allemaal gecontroleerd op breuk. Dit doen ze door een wieltje over de tegeltjes laten rijden. Een gebroken tegeltje kan hier niet tegen, en valt vanzelf van de band af.
Tenslotte worden ze onder een straal glazuur door gestuurt en nog een keer gebakken. En na het inpakken kunnen ze naar ons vervoert worden om in jullie badkamers verwerkt te worden.
Natuurlijk is het zonde om na zo'n bezoek meteen weer terug te rijden naar huis, dus blijven we in een hotel met z'n alle, zodat we deze dag kunnen afsluiten met een etentje, en de volgende dag Maastricht bezoeken met de hele groep.
Dezelfde aannemer die het bezoek aan Mosa geregelt heeft, heeft ook het programma voor zaterdag geregelt. Wij zijn dus zaterdag ochtend op de step, met een gids, door Maastricht gestept. Erg leuk, en je leert de stad goed kennen.
Na een uitstekende lunch waren een aantal vrije uren ingeplant, waarna er een kroegenpuzzeltocht op het programma stond. Ook al erg leuk. En dit alles werd natuurlijk weer afgetopt met een uitstekent etentje.
Zondagochtend nog even met z'n allen ontbijten, waarna ieder zijn eigen weg kon gaan. En zo was er weer een uitstekent weekeind voorbij.

Geen opmerkingen: