maandag, oktober 08, 2007

Meestervervalser

In het blad Felderhof stond voor de bouwvak een artikel over de meestervervalser Geert Jan Jansen. En aan het eind van het artikel stond dat je je op kon geven voor een lezing en rondleiding van hem zelf in zijn atelier. Dat wilde ik natuurlijk wel.

Tegen dat ik er aan toe kwam om mezelf op te geven, bleek het zo populair, dat beide data al volgeboekt waren. Jammer! Maar je kon je nog op een reservelijst laten plaatsen. Dan dat maar gedaan, je weet tenslotte maar nooit. Dat bleek niet voor niets, want een week van te voren kreeg ik bericht dat ik mocht komen afgelopen zaterdag. En zo was ik te gast op het kasteeltje vlak bij de afslag Bunnik, waar de meestervalser momenteel mag werken en wonen.


Geert Jan Jansen blijkt een hele simpathieke man. En de conclusie van de lezing, die ging over de start van en zijn carriere in het vervalsen, dat hij er eigenlijk in gerolt is door een beetje nood, een beetje geluk en een beetje toeval.

Daarnaast kun je niet anders dan bewondering hebben voor iemand die niet alleen een eigen stijl heeft ontwikkelt, maar daarnaast ook nog in staat is niet 1 maar meerdere stijlen van anderen na te bootsen. En dan ook nog zo goed dat de kunstenaars in kwestie (zoals Karel Appel himself) niet in staat zijn de nepperts van meneer Jansen te onderscheiden van de echte van hun zelf.


Hij is heel actief. Hij beweegt dus altijd, wat niet makelijk is als je een foto van hem wil maken. Voor zijn werk is het echter een zegen. Door zijn actieve karakter is hij ook heel produktief. Op het moment dat de Franse Gendarme beslag legde op zijn werk, stonden er maar liefst 1600 werkstukken in zijn ateliers.

En verder valt op dat een proffesioneel kunstenaar nog steeds kleurstalen maakt. Iets wat wij amateurs vaak weigeren om te doen (dit omdat we het vaak saai vinden, of denken dat we inmiddels goed genoeg zijn geworden om het niet meer nodig te hebben. Dream on.)


Wie geinteresseerd is in zijn levensverhaal, ik heb van de Avro een dvd gekregen waarop hij zijn levensverhaal vertelt. Erg interessant, en jullie mogen hem lenen als jullie willen.

Geen opmerkingen: