woensdag, oktober 25, 2006

Brand in de timmerfabriek!

Wees gerust, het was een neppert. Een vriend van mijn neefje werkt bij de vrijwillige brandweer. Die zoeken natuurlijk altijd plekken om te oefenen. Het voordeel daarvan is, dat als er eens een keer iets in het echt gebeurt, ze je pand door en door kennen. En het is natuurlijk erg leuk om eens op je eigen werft zo'n happening te hebben.

Gisteren zijn er 2 ploegen geweest. De eerste hadden een brand die beneden was begonnen en doorgeslagen was naar de zolder. Daarnaast hadden ze een mobiel slachtoffer, en een slachtoffer dat buiten westen was. Gelukkig konden ze wel door de voordeur naar binnen.

De tweede groep had een slachtoffer op de nieuwe zolder. Maar daar konden ze niet bij, want de brand was op de brug. En de voordeur zat dicht waardoor ze door de achterdeur moesten.

Beide oefeningen leken tergent langzaam te gaan, bij een echt ongeval was ik allang woedendt uitgevallen dat ze toch echt wat sneller onze mannen moeten redden. Maar dit bleek normaal. Het schijnt allemaal sneller te gaan als ze echt even goed de tijd nemen om de situatie te bekijken en er achter komen hoe het interieur van het pand is. Daarnaast hebben wij veel stof (gek he, in een timmerfabriek) en chemische produkten als verf, dus moeten ze perslucht gebruiken voor hun eigen veiligheid. Anders kunnen ze nog niemand helpen als ze zelf tegen de vlakte gaan. Voor ons dus ook leerzaam.

Waarschijnlijk komen ze binnen kort nog een keer om de andere groep een oefening te laten doen. En daarna zouden ze ook graag komen met de jeugd-brandweer. Van ons mag het, graag zelfs!

Geen opmerkingen: