dinsdag, augustus 29, 2006

Fruitfabriek - deel 2

De afdeling bramen heeft zijn werk goed gedaan (zie eerder bedrijfsbezoek in juni). Alle bloemen zijn bestoven en omgezet in bramen. Bij thuiskomst van de vakantie hing het allemaal in de zon, lekker te rijpen. Her en der werden er nog laatste werkzaamheden verricht door de insecten, maar eigenlijk kunnen alle seizoensarbeiders uit gaan rusten.

De volgende lichting seizoensarbeiders zijn wij. We mogen oogsten. Het valt niet mee om precies het goede moment te kiezen. Jou zou namelijk denken dat het goed is zo gauw ze donker gekleurd zijn. Maar dat is niet waar. Hoe langer ze hangen, hoe zoeter ze zijn. Maar te lang is ook niet goed, dan drogen ze weer in. Je ziet, het valt niet mee.


Maar wat te doen met deze oogst. Op eten natuurlijk, maar dan is het plezier er van wel erg kort. Patrick maakt er dus jam van. Hij kookt de vruchten, stampt ze fijn en stopt er suiker bij. En vervolgens kun je ineens de hele winter genieten van de oogst!




Inmiddels hebben we 4 potjes jam staan. En met een beetje geluk kunnen we nog een laatste keer oogsten.

Geen opmerkingen: