Het is denk ik begonnen met zijn facinatie voor bierbrouwen. Daar heb je natuurlijk graan voor nodig. Vandaar uit ga je je vanzelf afvragen wat je nog meer kunt doen met graan. Dus in de graancircels werd dat graan al driftig verzamelt.
Vorig jaar kwamen we in Zweden een veldje met graan tegen en de bijbehorende boer. Van hem mochten we wel voor eigen gebruik plukken. Maar dat moet dan ook nog schoon gemaakt worden voor gebruik, en dat valt niet mee. De woorden 'het koren van het kaf scheiden' zijn niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk genomen erg moeilijk. Het voorraadje Zweeds graan werd dus ongesheiden maar weer weg gegooit.
Bier werd al gebrouwen, maar brood moest toch echt ook gebakken gaan worden, vond hij. Dus maar een pak (biologisch meergranen) meel gekocht. Hier is hij zo'n beetje de hele winter mee bezig geweest. De eerst baksels waren eetbaar, maar zeker voor verbetering vatbaar. Gestaag kreeg hij het onder de knie.
Zoals de meeste wel weten blijft brood tegenwoordig lang vers omdat er broodverbeteraar inzit. In dat van Patrick zit dat niet. Dus maakt hij afgepaste portie's die we op zondag opeten. Gisteren had hij perongeluk iets te veel meel gebruikt, en het gist met warm water toegevoegt. Maar het resultaat mag er zijn. Erg lekker brood wat er zeer professioneel uit ziet. Doe hem dat maar eens na!
En ik? Ik geniet er van!
ps: hij bakt ook erg lekker koekjes van het meergranen meel!
maandag, juli 10, 2006
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten